Risotto z suszonymi pomidorami, kozim serem i rukolą

risotto z kozim serem

Od dobrych kilku miesięcy mam kręćka na punkcie książek kucharskich, zwłaszcza tych ze zdrowymi przepisami. Ale nie zawsze tak było. Przez bardzo długi czas uważałam, że ksiażki kucharskie to przeżytek. Po co je kupować skoro wszystko można znaleźć w internecie? W owym czasie zrobiłam wyjątek tylko dla jednej książki, kupionej za bezcen w Realu, co już od lat nie istnieje, i przez wiele lat to była jedyna książka kucharska w moim posiadaniu. Mowa tu o ksiażce Aldo Zilli „Łatwa kuchnia włoska” z serii BBC Books, z której zaczerpnęłam ten przepis. Wracam do niego najczęściej, bo to risotto jest po prostu obłędne. Choć, gdy pierwszy raz je robiłam, nie dawałam mu niemal żadnych szans, że podbije moje podniebienie i serce.

Kozi ser? Blee. Rukola? Ohyyyda. Wtedy nawet suszonych pomidorów nie darzyłam miłym uczuciem. Jedyne co w składzie mi się podobało, to białe wino. Aż dziw, że w ogóle się podjęłam jego ugotowania. A efekt? Oszałamiający! Ja nie wiem co te składniki w sobie mają, ale w połączeniu dają smak tak oryginalny, tak niesamowity, że nawet nie potrafię go opisać. Po prostu musicie spróbować sami 🙂

Risotto z suszonymi pomidorami, kozim serem i rukolą

Czego potrzebujemy?

1 litr bulionu

100g masła

1 duża posiekana cebula

1 liść laurowy

350g ryżu do risotto (arborio)

200ml wytrawnego białego wina (a resztę wypij do gotowego risotto!)

100g sera koziego (autor twierdzi, że te miekkie sie nie nadają (kwestie wizualne), ale ja robiłam i z tymi w twardej skórce i z miekkimi i smakowo nie ma roznicy 🙂 )

100g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w plasterki

50g posiekanej rukoli

25g startego parmezanu

sól i pieprz

 

Co z tym robimy?

Zacznij od przygotowania bulionu.

ryż z masłem

Na dużej, głębokiej patelni lub w średnim garnku roztop 75g masła, dodaj cebulę oraz liść laurowy i smaż na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie, aż wszystkie ziarenka będą lśnić od masła.

risotto z bulionem

Wlej białe wino i gotuj, przez ok 2 minuty, aż odparuje. Zacznij wlewać bulion małymi porcjami i mieszaj, gotując na średnij ogniu, ąż się wchłonie. Postępuj ten w sposób do końca, aż ryż będzie ugotowany al dente (część bulionu może zostać). Powinno to zająć ok 20 minut.

risotto z suszonymi pomidorami

Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj suszone pomidory, kozi ser i rukolę. Gotuj wszystko razem przez 3-5 minut podlewając bulionem (kiedy skonczyl mi się bulion, podlewałam wodą). Jeśli używasz twardego koziego sera (rekomendowane przez autora), to nie powinien on się w pełni roztopić.

risotto z parmezanem

Pan Zilli sugeruje aby w tym momencie dodać pozostałe 25g masła (ale ja często ten krok pomijam, bo po dodaniu masła jest dla mnie za tłuste). Dodaj starty parmezan. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj, zdejmij z ognia i na ok 1 min pozostaw pod przykryciem.

Jeśli chcesz, żeby twoje risotto wygladało szałowo, możesz wcześniej odkroić kilka plasterków koziego sera i włożyć je na blaszce pokrytej folią do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty, aby się przyrumieniły. Następnie udekorować takim plastrem, każdą porcję risotto.

Teraz nie zostało Ci już nic innego jak wlać do kieliszków resztę wina i delektować się tym niesamowitym smakiem i aromatem.

Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało!

risotto z kozim serem